Sebereflexe reflexních pásek

06.04.2015 07:38

Titulky novin žijí novou zprávou: chodci budou do mlhy vyrážet vybaveni povinně reflexními prvky, a to pod pohrůžkou citelné pokuty. Čtenář optimista zajásá, že bude život zase o trochu bezpečnější. Čtenáře realistu oproti tomu napadá, zda se blíží doby, kdy budeme mít vyhlášku i na to, že si máme před jídlem umývat ručičky.

K čemu ta ironie? Inu, možná proto, že v praxi platí tzv. Peltzmanův efekt. Celý problém spočívá v klasickém bastiatovském triku „co je vidět a co není vidět“. Jasně - na první pohled vše vypadá jednoduše, smysluplně a rozumně a čtenář realista je prostě jenom věčný kverulant, před kterým stačí říci "regulace", a on už vyskočí jako čertík z krabičky (být neekonom, tak bych si to taky řekla). Ne že by to nebyla tak úplně pravda, ale ekonom - nebo poučený laik - má ke svému ironickému postoji srozumitelné důvody. Zjednodušeně je přeložím takto:

Zodpovědný člověk si v autě zapíná bezpečnostní pásy (nebo jako chodec v tomto případě nosí reflexní pásku) tak jako tak, protože je zodpovědný a ví, že je to v jeho vlastním zájmu. (Dobrá, je to i v zájmu těch druhých - ale přiznejme si, že racionální člověk takto většinou neuvažovává - právě proto, že je racionální). Nezodpovědný člověk, který to až dodnes nedělal, to pod pohrůžkou pokuty dělat pravděpodobně začne - a možná také ne (je totiž nezodpovědný, nezapomínejme), což má své dost nepříjemné důsledky. Buď si pásy (nebo reflexní pásku) připne, poněvadž se bojí pokuty, a pod dojmem toho, že je teď "v bezpečí", ztratí něco ze své ostražitosti. Začne na řadu věcí kašlat. V mlze si bude vykračovat do nepřehledné zatáčky sice s páskou na rukávu, ale také se sluchátky v uších, takže tupě napochoduje nepozornému řidiči přímo pod kola - nehodovost se ještě zvýší. Ekonomové tomu dají nálepku "morální hazard", ale obecně vzato se jedná o obyčejnou blbost.

Nebo, což je ještě horší, bude mít "reflexní vyhláška" v tomto případě ještě další důsledek:

Dnes řidič počítá s tím, že na vozovce (třeba v zatáčce cestou od mostu nahoru do kopce z Kotěhůlek do Horní Lhoty) může být "neviditelný" člověk, takže poté, co projede pod mostem, automaticky zvolní a až na náves jede prakticky krokem. Když potká reflexně neoznačeného Ferdu Nováků, který jde domu zpitý pod obraz, tak ho holt objede a jenom k manželce poznamená, že ten Ferda je pazneht a kopyto. Také se v té zatáčce do Horní Lhoty nic hrozného většinou nestává a dokonce i srny překračují vozovku vcelku bezpečně (ty ovšem dostaly reflexní prvky do vínku od přírody). V době povyhláškové však bude náš řidič poněkud ukolébán. Manželce na upozornění, že by měl zpomalit, srozumitelně vysvětlí: "Máňo, neblbni, proč bych měl zpomalovat, dyť přece všichni musej nosit tu reflexní pásku. Ho dyžtak uvidím, nésu přece blbé, ne?" A pak už jenom "křach", protože Ferda Nováků šel domů zase sťatej a na reflexní pásku jako vždy srdečně kašlal.

Shrnuto - každé pravidlo, které reguluje chování člověka, má své vedlejší důsledky. A zrovna tohle pravidlo tak úplně domyšleno není. Závěrem tedy připomeňme baronku Thatcherovou v blahé paměti a její názor na činnost regulátorů: "Když se to hýbe, tak to zregulují. Pokud se to ještě pořád hýbe, tak to zregulují ještě více. A až se to hýbat přestane, tak to začnou podporovat." Aneb, podle Billa Clintona, "It's the economy, stupid!"

—————

Zpět