Taková normální rodinka Curieových

07.07.2015 07:40

Marie Curie Sklodowska získala jednu Nobelovu cenu za fyziku (1903) a jednu za chemii (1911). Tu fyzikální si dělila s manželem Pierrem. Jejich dcera Irena Curie Joliot s jejich zeťákem Frédericem přidali do rodinné sbírky společnou nobelovku za chemii (1935). Potud známá fakta. Jenže pohádka má pokračování:

Marie Curie měla s Pierrem ještě jednu dceru, Evu, která jako jediná z rodiny nedostala nobelovku a nedělala fyziku (proto se taky dožila 102 let - věkový průměr rodiny Curie i v důsledku záření je 57 let). Asi jí to ovšem bylo líto, takže si vzala za manžela Henryho Richardsona Labouisse mladšího a ten jako milující manžel a zeť dodal do domácí sbírky ještě nobelovku za mír (1965).

Nevíme, kdy dostanou NC Mariina vnoučata - biochemik Pierre-Joliot Curie a fyzička Helena Joliot-Curie, ale jistě k tomu nemají daleko. Helena si navíc vzala za muže Michela Langevina, který je vnukem vynálezce sonaru Paula Langevina. Shodou okolností téhož Langevina, který byl milencem Heleniny geniální babičky Marie a téhož Langevina, který vedl disertaci Helenině geniální mamince Ireně. Abychom mnohoúhelník uzavřeli, zbývá snad jen dodat, že Langevinovu disertaci nevedl nikdo jiný než Mariin manžel Pierre Curie.

 

—————

Zpět